De Dutch Creative Council, de onafhankelijke strategische adviesraad van en voor de Topsector creatieve industrie breidt zich uit met zeven nieuwe leden. Antoinette Hoes, Carolien Gehrels, Caroline Bos, Jorre van Ast, Jan-Pieter van Seventer, Valerie Frissen en Victor Knaap gaan zich het komende jaar inzetten om de creatieve industrie als topsector verder te ontwikkelen tot een nationaal en internationaal toonaangevende sector.

De creatieve sector (waaronder design, media en entertainment, mode, digital, gaming, architectuur, advertising, film en popmuziek) is een aanjager van innovatie, vooral in andere sectoren. De sector levert creatieve oplossingen voor maatschappelijke en economische uitdagingen op gebieden als zorg, veiligheid en energie. Internationaal is het een top 10-speler door bedrijven als Talpa, G-star, Guerilla Games, OMA, MVRDV, ID&T en Droog Design.

Carolien Gehrels, European director Big Urban Clients, bij ARCADIS legt uit: “De council is het platform in creatief Nederland als het gaat om het nadenken over de toekomst: met interdisciplinaire specialisten, onafhankelijk denkers en opinion leaders. Zo kunnen we met een goed inhoudelijk verhaal ook veel impact hebben. Ik hoop met mijn komst bij de council enkele concrete adviezen en handreikingen aan te kunnen leveren richting beslissers bij overheid en bedrijfsleven.” Antoinette Hoes, Head of Strategy bij DDB & Tribal Worldwide Hoes beaamt de stelling van Gehrels: “Na een tijd van onderzoeken, kwartiermaken en evangeliseren is nu de tijd voor concrete actie aangebroken. Ik hoop dat de creatieve industrie zelf gaat begrijpen dat er kansen te verzilveren zijn die het individuele belang overstijgen en daar net als ik een steentje aan gaan bijdragen.”

Concrete resultaten leveren staat ook hoog op het lijstje van Victor Knaap, CEO van MediaMonks: “Ik ben super trots een bijdrage te mogen leveren aan de council en ik zal de reclame & digitale branche veelvuldig aanbod laten komen, maar met een open blik naar aanpalende sectoren waar we als branche nog veel van kunnen leren. Ondanks de kans dat ik verdwaald raak in overheidsprocessen en bijpassend taalgebruik, ga ik heel hard m’n best doen om dingen te realiseren.”

Een bekende naam in het rijtje is Valerie Frissen, voorheen directeur van CLICKNL. In haar huidige functie als Directeur van het SIDN Fonds hoopt zij haar ervaring om te zetten in een actieve rol binnen de council. “Ik hoop in het bijzonder de krachtige verbindingen die in de afgelopen jaren tussen nieuwsgierige onderzoekers en creatieve ondernemers zijn ontstaan verder te kunnen versterken.” Ook Jorre van Ast, Directeur van Arco zet in op verdere verbinding: “Ik denk dat de creatieve industrie een belangrijke rol kan spelen bij het geven van een nieuwe invulling aan de maakindustrie of ambacht. Daarbij zie ik de creatieve industrie vooral in dienst van de maakindustrie en wil ik mij inzetten om deze nog beter op elkaar aan te laten sluiten.”

Caroline Bos, Co founder UNStudio voegt toe: “De cross-sectorale samenwerking is een belangrijk punt. Hoe kunnen we dit als creatieve industrie nog meer stimuleren en realiseren we voor iedereen aantrekkelijke verdeling van investeringen en opbrengsten? Een tweede belangrijke punt is naar mijn mening internationalisering. Zowel creatieve praktijken als de genoemde cross-sectorale samenwerkingsverbanden moeten echt grenzen over.” Jan-Pieter van Seventer, Algemeen Directeur van Dutch Game Garden beaamt dit laatste: “Als lid van de Dutch Creative Council ga ik graag op zoek naar overlappende trends, oplossingen en sterke punten van de Nederlandse creatieve sectoren zodat we ons internationaal nog sterker weten te profileren.”

Zie ook:

http://www.creative-council.nl/actueeldetail/zeven-nieuwe-leden-voor-council-creatieve-topsector